суботу, 8 серпня 2009 р.

Сміття - пахуча справа. Життя = шахи?

http://mark-media.com.ua/rubrics/kryza/2009-06-17/28354/
http://www.zaxid.net/newsua/2009/6/17/153827/
http://zik.com.ua/ua/news/2009/04/30/179248/

Різні новини про сміттєпереробні заводи. Судячи з усього, першою ластівкою стане Волинь. Якщо інформація, яку я наразі маю, вірна, то і Маріуполь не відстане. Взагалі, це було б дуже втішно, якби нарешті таке підприємство з'явилося в рідному місті та й взагалі - на Україні. Як завжди, трохи образливо стає, що все це пропонують нам шведи, а не НАН України. Дарма, адже наш розумовий потенціал ні в чому не відстає від європейського. Відстає, як завжди, матеріальна частина. Бо ж з грошами у нас поводитися не вміють - надто вже липкі ці папірці.

Хочеться писати добрі новини, новини про прогрес, а не чергове "головотяпство" чи відсутність здорового глузду.

Важкість сучасної ситуації полягає в тісному переплетінні проблем. Проблема культури тісно пов'язана з економікою, і вони обидві - з екологічною ситуацією, яка робить справу пропаганди культури справою виживання, спасіння життєвого середовища. Не зміниш свідомість (свою та інших) - не зміниш ситуацію. Край всьому цьому покладено не буде - світ тримається на балансуванні, а не статиці, але становище можна покращити. Можна принаймні вивести все на рівень суто людських протиріч, що не зачіпають Природу. Повірте, тем для всесвітнього театру вистачить і без екологічної проблеми. Але якщо не стане Природи, - не стане і театру.

За таких умов людського розвитку, повинна збільшитися кількість охоронних організацій, що обмежуватимуть апетити охочих до надприбутків. Раніше це було радше військовою справою, з часом стало ще й юридичною, а тепер це і культурна, і екологічна і наукова справа. З одного боку - надмір, з іншого - можливо, таким чином суспільство вдосконалюється, на шаховій дошці виставляються нові необхідні фігури?

Немає коментарів:

Дописати коментар