середу, 5 серпня 2009 р.

Мистецтво як відповідь

Що робить нас по справжньому кращими? В чому полягає справжній прогрес, а не фальшива видимість технічного поступу? В тому, що розвиває людський дух. Себто, в мистецтві та філософії - тому, що складає собою культуру. Ці інститути впорядковують життєвий досвід суспільства і задають йому вектор прогресу, ґрунтуючись на принципах гармонії. Кожна гармонія корелюється до типу психологічного портрету суспільної групи. Але, в будь-якому разі, культура вчить цінувати те, що маєш, почувати світові природні процеси глибше, бути причетним до них, їх незамінною частиною. Адже між людиною та природою не повинно бути цього помилкового "і".

Мистецтво (творчість) - необхідне продовження життєвого імпульсу людини. Без цього інстинкту людство має за мету лише смерть. Творчість же надає життю зі всією його наповненістю - цінність, значення. Людські почуття виправдовуються перед лицем богів необхідності та ентропії. Відчуття гармонії буття і прагнення до неї в процесах творення і руйнації розробляють такі рамки людського буття, в яких наука та політика спрямовані на відповідність до життєвих процесів, а не деструктивне випадіння із них.

Саме тому вважаю мистецтво відповіддю на питання, поставлені перед нами сучасністю. Все, що створене, твориться і тільки планується до створення, а також те мислення (дух), що народжує це, мають бути предметом досліджень тих, хто відносить себе до інтелігенції. Через призму цих досліджень реальність постає зовсім іншою, не такою жахливо пласкою у побуті та сенсотворенні, як це доводить вульгарно-матеріалістичний світогляд.

Цей блог присвячений саме дослідженням з цієї теми. Есе про мистецтво, інтерв'ю з видатними постатями культури, з якими пощастить спілкуватися, корисні посилання - все це можна знайти тут.

Приємного читання. =)

Немає коментарів:

Дописати коментар